Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z wiśniami i migdałami
1)forme do ciasta wylozyc papierem do pieczenia.piekarnik nagrzac do 200 st C.migdaly uprazyc lekko na patelni bez tluszczu caly czas mieszajac,po czym odstawic na bok.wisnie osaczyc na sitku.
2)jajka rozbic,oddzielajac zoltka od bialek.bialko ubic na sztywno ze szczypta soli i wstawic do lodowki. maslo utrzec na puszysta mase i wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i skorka cytrynowa. dodac zoltka i calosc jeszcze raz dokladnie wymieszac.
3)make wymieszac z proszkiem do pieczenia. piane z bialek dodac do masy z zoltek, przesiac make i delikatnie wymieszac. dodac wisnie i migdaly.
4)forme napelnic ciastem i wstawic do goracego piekarnika na ok1godz. wykonac probe patyczkiem. jesli ciasto jest gotowe, piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim ciasto przez 15min. po wyjeciu z piekarnika ciasto wysunac na kratke kuchenna i zdjac papier do pieczenia. odczekac, az ostygnie i pokroic na kawalki.
2)jajka rozbic,oddzielajac zoltka od bialek.bialko ubic na sztywno ze szczypta soli i wstawic do lodowki. maslo utrzec na puszysta mase i wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i skorka cytrynowa. dodac zoltka i calosc jeszcze raz dokladnie wymieszac.
3)make wymieszac z proszkiem do pieczenia. piane z bialek dodac do masy z zoltek, przesiac make i delikatnie wymieszac. dodac wisnie i migdaly.
4)forme napelnic ciastem i wstawic do goracego piekarnika na ok1godz. wykonac probe patyczkiem. jesli ciasto jest gotowe, piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim ciasto przez 15min. po wyjeciu z piekarnika ciasto wysunac na kratke kuchenna i zdjac papier do pieczenia. odczekac, az ostygnie i pokroic na kawalki.
Marika_1961
Ma-Gosia