niebieska87

niebieska87

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Ciasto ucierane z wiśniami i migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe i szybkie do przyrządzenia ciasto,doskonałe na piknik wśród zieleni lub wycieczkę.

Ciasto ucierane z wiśniami i migdałami

Składniki:

Ciasto ucierane z wiśniami i migdałami

 

  • 50g migdałów pokrojonych na zapałkę
  • 1duży słoik kompotu z wiśni
  • 3jajka
  • sól
  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 1torebka cukru waniliowego
  • 1łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 20dag mąki
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • PONADTO:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z wiśniami i migdałami
1)forme do ciasta wylozyc papierem do pieczenia.piekarnik nagrzac do 200 st C.migdaly uprazyc lekko na patelni bez tluszczu caly czas mieszajac,po czym odstawic na bok.wisnie osaczyc na sitku.
2)jajka rozbic,oddzielajac zoltka od bialek.bialko ubic na sztywno ze szczypta soli i wstawic do lodowki. maslo utrzec na puszysta mase i wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i skorka cytrynowa. dodac zoltka i calosc jeszcze raz dokladnie wymieszac.
3)make wymieszac z proszkiem do pieczenia. piane z bialek dodac do masy z zoltek, przesiac make i delikatnie wymieszac. dodac wisnie i migdaly.
4)forme napelnic ciastem i wstawic do goracego piekarnika na ok1godz. wykonac probe patyczkiem. jesli ciasto jest gotowe, piekarnik wylaczyc i pozostawic w nim ciasto przez 15min. po wyjeciu z piekarnika ciasto wysunac na kratke kuchenna i zdjac papier do pieczenia. odczekac, az ostygnie i pokroic na kawalki.