misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i pyszne ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • ok.1,5 kg śliwek wydrylowanych
  • cukier puder do posypania ciasta

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Margarynę stopić (od stopnia zrumienienia będzie zależał smak ciasta), przestudzić i dodać cukier i całe jajka;całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną. w ciasto wkładamy śliwki,lekko je dociskając (układamy gęsto).Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni ok. 45 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!