Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto urodzinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a połączenie słodkiej masy kajmakowej z gorzką polewą czekoladową jest idealne

Ciasto urodzinowe

Składniki:

Ciasto urodzinowe

Składniki na biszkopt:

Składniki na krem:

  • 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowe składniki:

  • 300 g herbatników
  • puszka kajmaku
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto urodzinowe

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Wlać żółtka, a później mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i kawę rozpuszczalną. Przelać do blaszki o wymiarach 39,5 cm x 24,5 cm - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Budyń:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na biały puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń. Ewentualnie można dosłodzić do smaku.

Przełożenie:

biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa kajmakowa - krakersy - masa budyniowa - biszkopt - polewa

Tagi:

ciasto deser