Sposób przygotowania:
Różowe ciasto urodzinowe
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę, wsypywać partiami cukier, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodać kolejno żółtka, po każdym dobrze ubić. Wsypac obie mąki, przesiane, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy (24cm średnicy) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Wystudzić. Zdjąć papier. Biszkopt włożyć do formy wyścielonej czystym papierem.
Masa budyniowa:
Z soku odlać 0,5 szklanki. Wsypać do niego budynie i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem. Wlać zawartość szklanki i ugotować budyń. Ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać, ułożyć ciastka i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić, wlewać cienkim strumieniem galaretkę, cały czas miksując. Chwilę ubijać i wyłożyć do formy. Wyrównać i wstawić do lodówki. Różową galaretkę (na 500ml wody) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki.
Schłodzić kilka godzin.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę, wsypywać partiami cukier, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodać kolejno żółtka, po każdym dobrze ubić. Wsypac obie mąki, przesiane, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy (24cm średnicy) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Wystudzić. Zdjąć papier. Biszkopt włożyć do formy wyścielonej czystym papierem.
Masa budyniowa:
Z soku odlać 0,5 szklanki. Wsypać do niego budynie i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem. Wlać zawartość szklanki i ugotować budyń. Ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać, ułożyć ciastka i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić, wlewać cienkim strumieniem galaretkę, cały czas miksując. Chwilę ubijać i wyłożyć do formy. Wyrównać i wstawić do lodówki. Różową galaretkę (na 500ml wody) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki.
Schłodzić kilka godzin.