Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort urodzinowy
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę, dokładnie ucieramy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, żelatynę i płynną czekoladę, dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao i żelatynę, dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta, a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. Tak około 20 sztuk.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy gorącą wodę, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę.
Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy nią tort. Na koniec dekorujemy cukrową posypką. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, żelatynę i płynną czekoladę, dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao i żelatynę, dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta, a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. Tak około 20 sztuk.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy gorącą wodę, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę.
Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy nią tort. Na koniec dekorujemy cukrową posypką. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
marietta
Babeczka35
Dziękuję bardzo:)