Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Czekoladowy tort urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin. Tort był niespodzianką i jak go dzisiaj zobaczyła to była bardzo zachwycona. Pyszny mocno czekoladowy, idealny dla wielbicieli czekolady.

Czekoladowy tort urodzinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy tort urodzinowy

Ciasto czekoladowe:

Masa śmietankowo-czekoladowa:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • gorąca woda

Masa na dekorację:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • gorąca woda
  • 2 łyżki kakao

Kulki kokosowe:

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • cukrowa posypka ( u mnie serduszka)

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort urodzinowy
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę, dokładnie ucieramy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.

2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej, następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, żelatynę i płynną czekoladę, dokładnie ubijamy. Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao i żelatynę, dokładnie ubijamy. Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta, a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.

4. Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. Tak około 20 sztuk.

5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy gorącą wodę, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę.

Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy nią tort. Na koniec dekorujemy cukrową posypką. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladowy tort urodzinowy
Pyszny tort urodzinowy czekoladowy. Ukrojony.