Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto waniliiowo-kawowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Upieczone ciasto można oblać polewą czekoladową

Ciasto waniliiowo-kawowe

Składniki:

Ciasto waniliiowo-kawowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oliwy,
  • 5 szt jaja,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 łyżka kawy mielonej,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliiowo-kawowe
Żółtka wlać do miski, wsypać cukier puder i utrzeć do białości, ciągle ucierając powoli, stopniowo wlewać oliwę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, połączyć z żółtkami, wlać aromat, dokładnie utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej, wyłożonej pergaminem formy. Do drugiej połowy ciasta wsypać mieloną kawę, wymieszać i paskami wylać na jasne ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170-180 stopni około 40 minut.

Tagi:

kawa