Sposób przygotowania:
Wielkanocny sękacz
Sękacz: Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy na babkę (wysmarować masłem i obsypać mąką) wlać 4 łyżki* jednej warstwy, wstawić do piekarnika i piec (funkcja termoobieg, grzanie tylko góra) przez 7-8 minut (wierzch powinien się zarumienić). Wyjąc z piekarnika, wlać 4 łyżki kolejnej warstwy i znowu piec przez 7-8 minut. Do kolejnych warstw dodawać 1 łyżkę ciasta więcej (tj. 1 warstwa zielona i żółta- 4 łyżki, 2 warstwa- 5 łyżek, 3 warstwa- 6 łyżek itd.) czas pieczenia się nie zmienia. Gotowe ciasto zostawić w szeroko uchylonym piekarniku przez około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce. Polewa: Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, wlać mleko i na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Połączyć z olejem i lekko przestudzić. Polać ciasto i ewentualnie ozdobić posypką oraz miętą. * moja forma na babkę ma objętość 25 cm- jest duża- dlatego też, tym którzy mają mniejszą formę proponuję zmniejszyć ilość dodanego ciasta- o jedną łyżkę mniej, na każdej warstwie.