Sposób przygotowania:
Kakaowe rafaello
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych jajek, ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut. Żelatynę namoczyćw w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 2-3 minuty, dodać do gorących wiórek kokosowych, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mascarpone wyłożyć do miski, powoli wlewać śmietankę cały czas miksując. Do gęstego kremu śmietanowego dodać wystudzone wiórki, zmiksować.
Spód ciasta kakaowego nasączyć połową wody, wyłożyć połowę kremu kokosowego, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć resztą wody, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych jajek, ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok.30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 10 minut. Żelatynę namoczyćw w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 2-3 minuty, dodać do gorących wiórek kokosowych, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mascarpone wyłożyć do miski, powoli wlewać śmietankę cały czas miksując. Do gęstego kremu śmietanowego dodać wystudzone wiórki, zmiksować.
Spód ciasta kakaowego nasączyć połową wody, wyłożyć połowę kremu kokosowego, rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć resztą wody, wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
lukrowanepierniczki