kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Orzechowa wiewiórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby, która by się na nie nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin.

Orzechowa wiewiórka

Składniki:

Orzechowa wiewiórka

 

  • 4 całe jajka
  • 1 ½ szklanki cukru (może być ciut mniej)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka orzechów włoskich rozdrobnionych troszkę
  • 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa wiewiórka
Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Białka z cukrem ubić na puch, dodać żółtka i olej, przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawa do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem. Dekoracja: Ciasto posypać płatkami migdałów. A następnie dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej białą i ciemną czekoladą