iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto winogronowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne wilgotne ciasto, jest to przepis mojej mamy, zmieniłam go ponieważ mama dodaje masę budyniową zamiast bitej śmietany.

Ciasto winogronowe

Składniki:

Ciasto winogronowe

 

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka octu.
  • Masa:
  • 20 dag winogron,
  • 1/2 litra śmietany
  • kremówki,
  • 2 kiśle wiśniowe,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • szklanka mocnej herbaty z sokiem z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

Ciasto winogronowe
Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek wsypujemy 3 łyżeczki proszku, dodajemy ocet i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i szklanką cukru, dodajemy porcjami żółtka i mąkę, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni. Wyjmujemy studzimy, dzielimy na dwie części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, winogrona dzielimy na dwie części, kisiel gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nasączamy pierwszy biszkopt połową herbaty, wykładamy połowę bitej śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy resztę bitej śmietany, smarujemy zimnym kiślem, dekorujemy winogronami.