Sposób przygotowania:
Ciasto winogronowe z agrestową masą
CIASTO: Winogrona opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C. Całe jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem). Przestudzone ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.
MASA: Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie margarynę, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat. Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
MASA: Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie margarynę, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat. Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
alaaa
edytaha
Przyznam, że ne było za słodkie, ale ja takie lubię :)
zewa
edytaha
:)
monikaT83
edytaha
Jasne :)
2milutka
edytaha
Mam nadzieję, że Ci posmakuje :)
zufikowo
edytaha
:)