jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto winogronowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto z przepyszną masą serową i kolorowymi winogronami

Ciasto winogronowe

Składniki:

Ciasto winogronowe

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki, 17 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru
  • KREM:
  • sera białego półtłustego zmielonego, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, 12 g żelatyny, aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ciasto winogronowe
CIASTO:
Z mąki 15 dag masła, żółtek i cukru pudru zagnieść ciasto, przełożyć do wysmarowanej formy do tarty i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp.200 stop. C.
KREM:
Winogrona umyć osuszyć, przekroić na połówki. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po czym lekko podgrzewając rozpuścić. Ser utrzeć z żółtkiem, cukrem pudrem aromatem cytrynowym, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wyłożyć na przestudzony placek,a na niej ułożyć ciemne i jasne winogrona.