sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto wiosenna zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śmietanowo- galaretkowe wnętrze z jagodami ukryte pomiędzy dwoma biszkoptami. Dodatkowej słodyczy nadaje mu bita śmietana z utartą czekoladą.

Ciasto wiosenna zebra

Składniki:

Ciasto wiosenna zebra

Składniki

  • biszkopt (tortownica 21 cm)
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szk cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 400 g śmietany 18 %
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1 mały słoik jagód w soku
  • 250 g śmietany 30 %
  • 1 śmietanex
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki utartej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto wiosenna zebra
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.

2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.

3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.

4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanexem.

6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Tagi:

ciasto zebra