Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Zebra z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny przepis na ciasto zebrę (ciemno - jasne) z dodatkiem jabłek pokrojonych w plasterki, polecam.

Zebra z jabłkami

Składniki:

Zebra z jabłkami

 

  • maka pszenna - 2,5 szkl
  • woda gazowana - 1 szkl
  • olej - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 lyżeczki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier puder
  • jabłka - 4 szt
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Zebra z jabłkami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.

Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.

Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.

Piec ok 55 minut w temp 180 st C. upieczone posypać cukrem pudrem.