Sposób przygotowania:
Zebra z jabłkami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Piec ok 55 minut w temp 180 st C. upieczone posypać cukrem pudrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Piec ok 55 minut w temp 180 st C. upieczone posypać cukrem pudrem.
Camilla0804