Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto wiśniowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto genialne w smaku. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na drugą połowę wakacji. Pełne kwaskowych wiśni przekładanych kremem śmietanowym.Kwaskowe wiśnie zanurzone w pysznej galaretce, które został przełamane słodkim kremem.

Ciasto wiśniowa chmurka

Składniki:

Ciasto wiśniowa chmurka

na ciasto

  • 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 300 ml śmietany 30%
  • 300 ml wody
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g galaretki wiśniowej
  • 100 g herbatników
  • 50 g płatków migdałowych
  • 10 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowa chmurka
Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy. Jeśli używamy świeżych to drylujemy. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy.

Gdy galaretki ostygną dodajemy do nich wiśnie. Wkładamy do lodówki to lekkiego stężenia.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Herbatniki zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce.

Następnie na stężałą galaretkę układamy bitą śmietanę. Posypujemy migdałami.

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.