Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wiśniowa chmurka z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wiśniowa chmurka z bezami to idealny deser nie tylko urodzinowy. Przygotowanie tej pyszności nie jest skomplikowane, a efekt zawsze zadowalający.

Wiśniowa chmurka z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa chmurka z bezami

 

  • spód:
  • 1 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła

 

  • masa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

 

  • galaretka:
  • 2 słoiki 750 ml wiśni
  • 2 galaretki
  • 600 ml wrzącej wody

 

  • dodatkowo
  • 100-120 g małych białych bez

Sposób przygotowania:

Wiśniowa chmurka z bezami
Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut – ma być zarumienione. Przygotowujemy warstwę owoców: w 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, przestudzamy wkładamy owoce i odstawiamy do czasu, aż galaretka z owocami zacznie tężeć. Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców. Na wierzchu masy układamy beziki. Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. 
Wiśniowa chmurka z bezami
podane składniki na spód zagniatamy, przekładamy na blachę tortową i pieczemy
Wiśniowa chmurka z bezami
z wiśni i galaretki przygotowujemy owoce na ciasto
Wiśniowa chmurka z bezami
ze śmietany i serka przygotowujemy krem na ciasto
Wiśniowa chmurka z bezami
na owoce wyłożone na spód wykładamy masę