Sposób przygotowania:
Ciasto Wojtka z brzoskwiniami
Nastawić piekarnik na 200 * C . Zmiksować jajka z cukrem na puch . Dosypać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Wylać ciasto na blaszkę .Piec przez 6 minut .Na blacie rozłożyć drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem . Wyjąć na niego ( obracając ) upieczony biszkopt . Zdjąć papier na którym się piekł. Zrolować ciepły biszkopt bez smarowania i zostawić owinięte papierem na którym leżał aż ostygnie . Zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu od brzoskwiń i 25 mll alkoholu ( ja dałam Gin ) .Domieszać do kremu pokrojone w kostkę odsączone z syropu brzoskwinie . Ostudzoną roladę posmarować kremem pozostawiając część kremu do dekoracji wierzchu .Posypać ciasto cukrem pudrem . Na zwiniętą roladę nałożyć ozdobnie resztę kremu i udekorować listkami mięty . Wstawić ciasto do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroi . Pozostałe brzoskwinie i syrop , który zostaje można użyć do innego deseru lub na zupę brzoskwiniową z makaronem naleśnikowym . Cała rolada starcza nam ( na 2 osoby na 2 dni do kawy na rano i na popołudnie ) to znaczy wychodzi 8 porcji . Kosztuje mnie nie więcej ( średnio ) niż 12 zł co daje 1,50 zł za porcję ( wersja np. z musem jabłkowym będzie jeszcze tańsza ) .
zewa
elzbieta8960
Babciagramolka
O przepraszam - ja nie twierdzę , ze nie piekę ale że tego nie znoszę i ni mam z tym ,,luzu ,, .Nie jest to takie automatycze jaki gotowanie .Muszę najpierw zaplanować - potem trzymać sie tego ściśle ( co mnie wnerwia )- a na końcu poczekać aż ostygnie - brr to nie dla mnie :)
elzbieta8960
To dlatego że nie znosisz piec, tak pieknie rolada wyszłą :)):)