Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z ananasem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ucierane ciasto z plastrami świeżego ananasa i grubą warstwą masy kokosowej. Słodkie, wilgotne, owocowo-kokosowe. Po prostu pyszne.

Ciasto z ananasem i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z ananasem i kokosem

 

  • 20 dkg palmy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • 1 świeży ananas
  • 75 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z ananasem i kokosem
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać dwa żółtka, dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę startą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i esencję cytrynową. Dokładnie wymieszać. 2 białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki (użyłam tortownicy 27 cm), wyrównać powierzchnię. Ananasa obrać, pokroić w plastry, wyciąć twarde środki. Plastry ananasa ułożyć na cieście. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Masło roztopić z cukrem pudrem, przestudzić. Może być ciepłe, ale nie gorące. bić pozostałe jajka i ubić. Wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Kokosową masę rozłożyć na podpieczonym cieście. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejne 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i wystudzić.
Ciasto z ananasem i kokosem
Ucierane ciasto wyłożone do dużej tortownicy.
Ciasto z ananasem i kokosem
Plastry świeżego ananasa ułożone na cieście.
Ciasto z ananasem i kokosem
Masło roztopione w garnku z cukrem pudrem.
Ciasto z ananasem i kokosem
Kokosowa masa rozłożona na podpieczonym cieście.

Tagi:

jajko jajka