Sposób przygotowania:
Ciasto z ananasem 4
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, mąkę przesiać na drobnym sicie i zmieszać z cukrem, następnie dodajemy margarynę schłodzoną. Jajka sparzyć wrzącą wodą. Białka oddzielamy od żółtek i same żółtka dodajemy do pozostałych składników, następnie dodajemy proszek do pieczenia i proszek waniliowy. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto kruche, które powinno mieć, jednolitą, lśniącą i gładką powierzchnię, następnie należy włożyć ciasto do lodówki w celu schłodzenia na około pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Pierwszą część ciasta należy rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i wyłożyć na dno blaszki wysmarowanej tłuszczem. Drugą część ciasta odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć odsączone ananasy z puszki, pokrojone w kostkę na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wykładamy na ananasy. Resztę ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych otworach i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 50- 55 minut.