bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort arbuzowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybki i zaskakujacy deser i w dodatku bardzo łatwy - tort smietankowy z arbuzem wg Trusi.

Tort arbuzowy

Składniki:

Tort arbuzowy

 

  • biszkopt np gotowy lub upieczony
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • arbuz wypestkowany pokrojony w kosteczke

Sposób przygotowania:

Tort arbuzowy
Biszkopt przekroić na dwa krążki lub dac 2 gotowe kupne. Spód lekko nasączyć dowolnym ponczem.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie wymieszać z serkami. na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w 100ml wody i przestudzonej.
Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, na to ściśle ułożyć kawalki arbuza i przykryć kolejną 1/3 części masy. Przykryć drugim krążkiem biszkopta, nasączyć i posmarować
całość pozostałą masą. Udekorować wg własnego uznania.
UWAGA: Masa szybko zastyga, więc lepiej za nim zaczniesz ją ubijać przygotuj resztę ciasta do nałożenia.
Polecam ten torcik zwłaszcza na upalne dni, arbuza można zastąpić innymi owocami ale z arbuzem należy spróbować bo efekt jest rewelacyjny." Jest pyszny. Wart grzechu łakomstwa:)

Tagi:

biszkopt