czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekki i bardzo orzeźwiający oraz soczysty torcik dla dorosłych:) Idealny na upalne dni...

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

Składniki:

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych

 

  • 4 okrągłe wafle andruty,
  • 200ml białego półsłodkiego wina,
  • 3 galaretki truskawkowe,
  • 1 op. polewy biało-czarnej,
  • 1/2 cytryny,
  • 50g cukru,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 opakowania śmietan-fixu,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 małego arbuza.

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych
Na dno formy do tortownicy ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić.