Sposób przygotowania:
Ciasto z bakaliami Danuty
Jabłka umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, zasypać cukier, dodać rodzynki, pokrojone drobno orzechy włoskie, i skórkę pomarańczową, odstawić na bok na godzinę.
Żóltka rozetrzeć w makutrze dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem, dodać bakalie. Wymieszać drewnianą łyzką.
Przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w gorącym piekarniku.
Żóltka rozetrzeć w makutrze dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem, dodać bakalie. Wymieszać drewnianą łyzką.
Przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w gorącym piekarniku.