Sposób przygotowania:
Świąteczny torcik
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z masą jajeczną no koniec dodać olej i wszystko ostrożnie połączyć. Ciasto przelać do małej tortownicy około 18 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno, serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, następnie dodać do niego śmietankę i delikatnie wymieszać.
Upieczone ciasto przekroić na pół i oba krążki nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu posmarować wiśniami i częścią kremu na krem pokroić w paseczki kilka ciastek i przykryć drugim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić cukierkami.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno, serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, następnie dodać do niego śmietankę i delikatnie wymieszać.
Upieczone ciasto przekroić na pół i oba krążki nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu posmarować wiśniami i częścią kremu na krem pokroić w paseczki kilka ciastek i przykryć drugim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić cukierkami.
bryndzia