iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Świąteczny torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Tort z czekoladowymi jajkami śmiało może być ukoronowaniem świątecznego obiadu bez dekoracji z jajek nadaje się na inne okazje.

Świąteczny torcik

Składniki:

Świąteczny torcik

ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju

krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 1.5 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki smażonych wiśni w cukrze lub dżemu z wiśni
  • kilka ciastek delicji
  • czekoladowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Świąteczny torcik
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać cukier i cały czas ubijać, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z masą jajeczną no koniec dodać olej i wszystko ostrożnie połączyć. Ciasto przelać do małej tortownicy około 18 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.

Krem:

Śmietankę ubić na sztywno, serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, następnie dodać do niego śmietankę i delikatnie wymieszać.

Upieczone ciasto przekroić na pół i oba krążki nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu posmarować wiśniami i częścią kremu na krem pokroić w paseczki kilka ciastek i przykryć drugim krążkiem.

Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić cukierkami.

Tagi:

ciasta torty