Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Owocowe serce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto w kształcie serca z kremem kisielowym i galaretką z dodatkiem brzoskwiń oraz galaretki truskawkowej.

Owocowe serce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowe serce

na biszkopt:

na krem:

  • 1 kisiel w kolorze pomarańczowym
  • 1 galaretka w kolorze pomarańczowym
  • 10 dag masła o temp. pokojowej

dodatkowo:

  • 3/4 puszki brzoskwiń
  • 2 galaretki czerwone
  • dodatkowo:
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Owocowe serce

Przygotowanie biszkoptu:

Owocowe serce
Przygotowane ciasto na biszkopt przełożyć do formy

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodać żółtka a potem zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie ciasto. Przelać do silikonowej formy wysmarowanej olejem w kształcie serca. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec do "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy.

Przygotowanie kremu:

Owocowe serce
Do gorącego kisielu dodajemy galaretkę w proszku

Zagotować 1 i 1/2 szkl. wody. Rozmieszać kisiel w 1/2 szkl. wody i wlać na gotującą się wodę. Mieszając ugotować gęsty kisiel. Ściągnąć z ognia i energicznie mieszając wsypać galaretkę w proszku. Mieszać do rozpuszczenia się galaretki. Ciepły kisiel zmiksować z masłem o temperaturze pokojowej. Ciepłą masę rozsmarować na przestudzonym biszkopcie.

Przygotowanie brzoskwiń i galaretki:

Owocowe serce
Na zimnym kremie układamy plasterki brzoskwiń

Galaretki czerwone rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy na sicie. Połówki brzoskwiń kroimy w plasterki.

Na zimnym kremie układamy plasterki brzoskwiń.

Etap końcowy:

Owocowe serce
Zalewamy ciasto galaretką i wstawiamy do lodówki

Tężejącą galaretką zalewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ciasto stężało.