Sposób przygotowania:
Sernik z rosą wzbogacony o polewę czekoladową
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy żółtka (białka odkładamy ) i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm lekko wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut.
Podpieczony spód wyjmujemy i nakładamy przygotowaną masę serową. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i nakładamy ubitą na sztywno piane z białek ( piana ma być taka jak na beze). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy gotową polewą czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Masa serowa:
Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy żółtka ( białka odkładamy), cukier, mleko, olej oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dać budynie śmietankowe.
Piana z białek:
Odłożone wcześniej białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ubijając.
Polewa:
Gotową polewę czekoladową wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy. Można zrobić samemu polewę.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy żółtka (białka odkładamy ) i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm lekko wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut.
Podpieczony spód wyjmujemy i nakładamy przygotowaną masę serową. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i nakładamy ubitą na sztywno piane z białek ( piana ma być taka jak na beze). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy gotową polewą czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Masa serowa:
Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy żółtka ( białka odkładamy), cukier, mleko, olej oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dać budynie śmietankowe.
Piana z białek:
Odłożone wcześniej białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ubijając.
Polewa:
Gotową polewę czekoladową wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy. Można zrobić samemu polewę.
misia5
BozenaMatuszczyk
Ciesze sie że Ci sie podoba dziekuje.;)
gusia1000