Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z białek z makiem i pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do ciasta zostały wykorzystane białka pozostałe z innego ciasta

Ciasto z białek z makiem i pierniczkami

Składniki:

Ciasto z białek z makiem i pierniczkami

 

  • 1/2 szkl białek
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 1/3 szkl maku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 7-8 pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szkl suszonych owoców ( morele, żurawina, rodzynki)
  • 1 polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z makiem i pierniczkami
Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi suszonymi owocami, mak, kaszę mannę, aromat, olej, delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej wąskiej formy, ułożyć pierniczki i zalać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 20-25 minut. Ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową.