Sposób przygotowania:
Ciasto z bitą śmietaną Michała
Białka oddzielamy od żółtek ( jajka temp. pokojowa). Następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą. Delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Wylałem masą do większej blaszki pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem ok 35-40 minut w temp. 180 stopni. Bita śmietana: śmietanę wykładamy np. do miski, miksujemy ją na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy zagęszczacze do bitej śmietany i dalej miksujemy jeszcze chwilkę. Biszkopt przekrajemy na części, wykładamy między placki biszkoptowe bitą śmietanę. Ostatni biszkopt polewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie polewą czekoladową.Możemy polać dodatkowo lukrem, po czekoladzie w niektórych miejscach.Przechowujemy w lodówce!