katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto z brzoskwiniami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Łatwe ciasto z brzoskwiniami, kremem budyniowym przykryte pierzynką ze śmietany a całość zakryta galaretką.

Ciasto z brzoskwiniami i kremem

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i kremem

 

  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 2 op
  • galaretka pomarańczowa 1 op
  • śmietana "Śnieżka" 2 op

 

  • Ciasto

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 3-4 łyżki

 

  • Krem

 

  • budyń czekoladowy 2 szt
  • mleko 1,5 szkl
  • cukier 3-5 łyżek
  • masło ok 1 kostka (250)g
  • poncz

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i kremem
Biszkopt.Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Studzimy.

 Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plastry.

Krem budyniowy. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy i miksujemy albo ucieramy z masłem.

Galaretki brzoskwiniowe rozprowadzamy w trzech szkl gorącej wody i odstawiamy by lekko stężały. Galaretkę pomarańczową rozprowadzamy w ok 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce.

Śmietanę ubijamy wg przepisu na op i na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę pomarańczową. Schłodzone już ciasto lekko nasączamy ponczem i smarujemy kremem. Przykrywamy śmietaną i układamy przygotowane brzoskwinie.

Zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Odstawiamy do zastygnięcia. 

Tagi:

ciasta krem