SUPERPRZEPIS

Kruche z brzoskwiniami i budyniem

  • 14
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Kruche z brzoskwiniami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Aksamitne kruche ciasto, z budyniem i soczystymi brzoskwiniami. Uczta dla oczu i raj dla podniebienia!

Składniki:

Kruche z brzoskwiniami i budyniem

 

 

  • Masa
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe na 3/4 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche z brzoskwiniami i budyniem
Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać przesianą mąkę pszenną dodać proszek do pieczenia,cukier,wbić jajka,dodać śmietanę oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto.Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta po czym wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę standardową .



Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka ,resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru,następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu do uzyskania gładkiego kremu.po czym budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .



Brzoskwinie osączyć na sicie z syropu pokroić w dość grubą kostkę ,po czym ułożyć równomiernie na budyniu lekko dociskając. Na brzoskwinie pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* i piec około 45 minut.



Gotowe ciasto przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Kruche z brzoskwiniami i budyniem
z przesianej mąki margaryny jajek zagniatamy ciasto
Kruche z brzoskwiniami i budyniem
z większej połowy schłodzonego ciasta wylepiamy spód
Kruche z brzoskwiniami i budyniem
na wylepione ciasto wylewamy jeszcze ciepły budyń
Kruche z brzoskwiniami i budyniem
następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie i resztę ciasta pieczemy