anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz, gdy brzoskwinie są najsmaczniejsze ciasto w sam raz na niedzielne popołudnie. Chrupiąca posypka migdałowa dopełnia całości.

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

 

  • mąka tortowa - 200 g
  • budyń waniliowy /proszek/ - 50 g
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 150 g
  • mleko - 1/3 szk.
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • brzoskwinie /duże/ - 2 szt.
  • PONADTO:
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • migdały mielone - 1 łyżka
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Masło włóż do rondelka, podgrzewaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Brzoskwinie umyj, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i pestkę, a następnie pokrój je w sporą kostkę. Jajka ubij mikserem z cukrem na puszysty krem. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiej przez gęste sitko. Przesianą mieszankę dodawaj partiami do kremu jajecznego cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodaj przestudzone masło i jeszcze przez chwilę miksuj do połączenia się składników. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie wymieszane z łyżką mielonych migdałów. Na wierzchu posyp ciasto płatkami migdałowymi. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Upieczone odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto