Ciasto z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie nierówne części. Ugotować budynie. Na rozwałkowane ciasto pokroić owoce (

Ciasto z budyniem

Składniki:

Ciasto z budyniem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jaja,
  • 1 żółtko,
  • 1 kostka masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki oleju.
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 litr mleka,
  • owoce.

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem
Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie nierówne części. Ugotować budynie. Na rozwałkowane ciasto pokroić owoce (do wyboru jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie). Zalać gorącym budyniem. Przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.