Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto z budyniem i rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest naprawdę proste w przygotowaniu oraz ładnie się prezentuje. Ciasto kusi swoim waniliowym aromatem i kwaskowatym smakiem rabarbaru. Nie jest mocno słodkie, ale takie w sam raz!

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Składniki:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Forma o wymiarach około 24 x 28 cm, ciasto:

  • 250g masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Mniejszy kawałek posłuży jako wierzch ciasta.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Mniejszy kawałek schować do zamrażarki, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Spód:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Spód należy podpiec w rozgrzanym piekarniku.

Spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w 180 stopniach.

Budyń:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Ugotowany budyń powinien być gęsty i jednolity.

Budynie proszku, mąkę ziemniaczaną i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować i połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Wszystko razem energicznie mieszając należy zagotować.

Rabarbar:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Rabarbar powinien być pokrojony w niezbyt cienkie plasterki.

Łodgi rabarbaru z odciętymi liśćmi należy umyć, osuszyć oraz pokroić w plasterki.

Układanie na cieście:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Wszystkie warstwu poinny być rozkładane równomiernie.

Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar, który należy posypać cukrem.
Na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, a na nim zetrzeć bądź pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Pieczenie:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Wierzch ciasta powinien być rumiany.

Ciasto piec przez 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.