Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i rabarbaremCiasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Mniejszy kawałek schować do zamrażarki, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Spód:
Spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Budyń:
Budynie proszku, mąkę ziemniaczaną i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować i połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Wszystko razem energicznie mieszając należy zagotować.
Rabarbar:
Łodgi rabarbaru z odciętymi liśćmi należy umyć, osuszyć oraz pokroić w plasterki.
Układanie na cieście:
Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar, który należy posypać cukrem.
Na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, a na nim zetrzeć bądź pokruszyć ciasto z zamrażalnika.
Pieczenie:
Ciasto piec przez 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2