anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo dobre ciasto, z pyszną masą i dwoma znakomitymi ciastami. Polecam gorąco spróbować. Jest pyszne!

Ciasto z chałwą Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto z chałwą

CIASTO KRUCHE:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA CHAŁWOWA:

  • 30 dag chałwy
  • 50 dag mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 opakowania śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 słoiczki dżemu wiśniowego
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z chałwą
CIASTO KRUCHE:

Wszystkie składniki na ciasto kruche wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy brytfannę. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. Między czasie przygotowujemy biszkopt.

BISZKOPT:

Białka ubijamy, dodajemy cukier, a pod koniec na wolniejszych obrotach miksera: żółtka. Następnie przesiewamy przez sito mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką i przekładamy do brytfanny. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

MASA:

Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy, cukier puder. Pod koniec łyżką należy wmieszać serek mascarpone, a następnie startą na tarce chałwę.

Składanie:

Ciasto kruche, dżem, 1/2 połowy kremu, biszkopt, pozostałość kremu, starta czekolada.
Ciasto z chałwą
Na sam początek należy przygotować ciasto kruche.
Ciasto z chałwą
Ciasto wykładamy na brytfannę i pieczemy.
Ciasto z chałwą
Później należy przygotować masę na biszkopta i upiec go.
Ciasto z chałwą
Na sam koniec należy przygotować masę chałwową.
Ciasto z chałwą
Po przygotowaniu wszystkiego składamy ciasto.
Ciasto z chałwą
Ciasto z chałwą- bardzo dobre ciasto. Polecam
Ciasto z chałwą
Ciasto z chałwą- bardzo dobre ciasto. Polecam
Ciasto z chałwą
Ciasto z chałwą- bardzo dobre ciasto. Polecam