Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z chałwą i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto to łączy w sobie zarówno bardzo słodki smak, jak również i kwaśny dzięki zawartym w nim jabłkom. W ten sposób zachowana zostaje harmonia smaków.

Ciasto z chałwą i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z chałwą i jabłkami

 

  • Składniki na ciasto:
  • kostka margaryny Palma z murzynkiem
  • 7 jaj
  • 6 dużych jabłek
  • niepełna szklanka cukru
  • 7 łyżek cukru do białek
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżka miodu
  • pół dużej cytryny
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do piany

 

  • Polewa:
  • 25-30 dkg chałwy (najlepiej czekoladowej)
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • brzoskwinie z puszki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z chałwą i jabłkami
Margarynę utrzeć cukrem na puszysta masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku (7 żółtek), następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Z trzech białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach (jeśli puszczą dużo soku odlać), dodać łyżkę miodu i sok z cytryny, Wymieszać. Z 4 białek i 7 łyżek cukru ubić sztywną pianę i wymieszać wiórka kokosowe. Formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasto, kolejno jabłka i na wierzch pianę z białek. Równo rozprowadzić. Piec w temperaturze ok.170°C przez 50-60 min. Sprawdzać patyczkiem do wysuszenia bezy. Polewę przygotować rozpuszczając podane składniki do zagotowania (można na parze), w razie potrzeby dolać mleka. Nakładać lekko przestudzoną na placek. Udekorować brzoskwiniami najlepiej po całości.
Ciasto z chałwą i jabłkami
Etap 1
Ciasto z chałwą i jabłkami
Etap 2
Ciasto z chałwą i jabłkami
Etap 3
Ciasto z chałwą i jabłkami
Etap 4