Sposób przygotowania:
Ciasto z chałwą i jabłkami
Margarynę utrzeć cukrem na puszysta masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku (7 żółtek), następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Z trzech białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach (jeśli puszczą dużo soku odlać), dodać łyżkę miodu i sok z cytryny, Wymieszać. Z 4 białek i 7 łyżek cukru ubić sztywną pianę i wymieszać wiórka kokosowe. Formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasto, kolejno jabłka i na wierzch pianę z białek. Równo rozprowadzić. Piec w temperaturze ok.170°C przez 50-60 min. Sprawdzać patyczkiem do wysuszenia bezy. Polewę przygotować rozpuszczając podane składniki do zagotowania (można na parze), w razie potrzeby dolać mleka. Nakładać lekko przestudzoną na placek. Udekorować brzoskwiniami najlepiej po całości.