Sposób przygotowania:
Ciasto z masą chałwową i bezami
Przygotowujemy ciemny biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą. Na końcu wsypać kakao. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół. Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić. Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć. Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto schłodzić na chwilę w lodówce.
reanja
Katarzyna J.