Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z rabarbarem na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ciasto z rabarbarem i kruszonką przygotowane na kefirze jest pyszne. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Składniki:

Ciasto z rabarbarem na kefirze

 

  • Ciasto
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Pozostałe produkty
  • 40-45 dag rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem na kefirze

ETAP 1:

Ciasto z rabarbarem na kefirze
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę.

Mąkę połączyć z cukrem, cukrem z wanilią i masłem. Rozcierać palcami tak, aby powstały okruchy.

ETAP 2:

Ciasto z rabarbarem na kefirze
Obrany i pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem.

Rabarbar obrać ze skórki, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

ETAP 3:

Ciasto z rabarbarem na kefirze
Do zmiksowanych jajek dodać olej i kefir.Jajka zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować, Wlać kefir i olej, ponownie zmiksować.

ETAP 4:

Ciasto z rabarbarem na kefirze
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną.

Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Blaszkę o wymiarach 36/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać rabarbarem i kruszonką.

ETAP 6:

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.


Tagi:

ciasto