Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Ciasto z chałwą bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje Ci szybki sposób na pyszne ciasto bez pieczenia, wystarczy Ci 30 minut. Ciasto przekładane herbatnikami oraz masą z dodatkiem chałwy, a to wszystko posypane orzeszkami i migdałami.

Ciasto z chałwą bez pieczenia

Składniki:

Ciasto z chałwą bez pieczenia

 

  • 800 ml śmietany 30 %
  • 500 g mascarpone
  • 36 g śnieżki fix
  • 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 300 g herbatników
  • 50 g orzeszków laskowych
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto z chałwą bez pieczenia

I

Ciasto z chałwą bez pieczenia
Przygotowanie masy z maskarpone, śmietany, śnieżki oraz pokruszonej chałwy.

1. Śmietanę ubijam mikserem na gęstą masę, następnie dodaję mascarpone oraz śnieżkę, ubijam około 5 minut.
2. Chałwę kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.

II

Ciasto z chałwą bez pieczenia
układanie warstw ciasta z ciastek oraz masy.

3. Herbatniki układam na dnie formy, na ciastka wykładam 1/3 masy, ponownie herbatniki, masę, herbatniki, masę.

III

Ciasto z chałwą bez pieczenia

4. Wierz ciasta posypuję pokruszonymi orzeszkami i płatkami migdałowymi.
5. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.

III

6. Gotowe.
7. Smacznego.