Sposób przygotowania:
Wysokie ciasto z chałwą
Placek miodowy:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą.
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą.