WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Sernik z kwaśną śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na kruchym kakaowym cieście z mąki pszennej tortowej i krupczatki, z masą serową z kwaśną śmietaną, bez ubijania białek.

Sernik z kwaśną śmietaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z kwaśną śmietaną

Ciasto kruche:

  • ok. 190 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 210 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1kg sera wiaderkowego
  • 5 jajek
  • 0,5szkl. kwaśnej śmietany
  • 1szkl. drobnego cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (taki na 3/4l mleka, nie standardowo na 0,5l)
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • opcjonalnie kilka kropel ulubionego olejku do ciast (ja dałam trochę waniliowego)

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 75g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Sernik z kwaśną śmietaną

ETAP 1:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem a następnie szybko zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę schować do zamrażalki. Drugą rozwałkować na prostokąt i przenieść do blachy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach.

Ser z wiaderka zmiksować z kwaśną śmietaną i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia. Na koniec zmiksować z proszkiem budyniowym i mąką. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Piec jeszcze około godzinę w 170 stopniach. Wystudzić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Polać sernik.

Podawać schłodzony.

Sernik z kwaśną śmietaną
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik z kwaśną śmietaną
Druga część ciasta kakaowego starta na wierzch sernika
Sernik z kwaśną śmietaną
Masa serowa wylana na podpieczony spód kruchy
Sernik z kwaśną śmietaną
Ciasto na spód włożone do blachy i wstawione do piekarnika
Sernik z kwaśną śmietaną
Ser z wiaderka miksujemy z kwaśną śmietaną.