Sposób przygotowania:
Torcik kawowo truskawkowy
Całe jajka ubić z cukrem do białości z 3 minuty mikserem. Mąkę tortową przesianą z proszkiem, kakaowym dodawać po czubatej łyżce mąki i ucierać mikserem. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół 30minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki.
Budyń śmietankowy ugotować w 400 ml mleka (200 ml zagotować, a w 200ml wymieszać budyń z kawą instant i z cukrem). Wystudzić.
Miękkie masło mikserem utrzeć z porcjami budyniu na gładki krem. Połowę kremu rozsmarować na 1 placku nasączonym wodą z sokiem z cytryny i nakryć 2 plackiem.
Resztę kremu zmiksować z 1 szklanką obranych truskawek i posmarować nasączony placek, nakryć 3 plackiem delikatnie dociskając.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, zimną śmietaną i aromatem pomarańczowym. Cały rozsmarować na 3 placku.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do wrzątku, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia. Gdy przestygnie wlać do reszty truskawek w misce i delikatnie wymieszać (truskawki nie puszczą soku, dłużej ładnie wyglądają na ciastach, tortach). Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Budyń śmietankowy ugotować w 400 ml mleka (200 ml zagotować, a w 200ml wymieszać budyń z kawą instant i z cukrem). Wystudzić.
Miękkie masło mikserem utrzeć z porcjami budyniu na gładki krem. Połowę kremu rozsmarować na 1 placku nasączonym wodą z sokiem z cytryny i nakryć 2 plackiem.
Resztę kremu zmiksować z 1 szklanką obranych truskawek i posmarować nasączony placek, nakryć 3 plackiem delikatnie dociskając.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, zimną śmietaną i aromatem pomarańczowym. Cały rozsmarować na 3 placku.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do wrzątku, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia. Gdy przestygnie wlać do reszty truskawek w misce i delikatnie wymieszać (truskawki nie puszczą soku, dłużej ładnie wyglądają na ciastach, tortach). Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
skuter5