Sposób przygotowania:
Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladąPrzygotowanie cukinii i jabłek:
Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na grubych oczkach tarki.
Przygotowanie bakalii:
Czekoladę białą, orzechy włoskie, śliwki suszone siekamy na drobne kawałki.
Przygotowanie ciasta:
W misce za pomocą trzepaczki rozbijamy jajka z cukrami , olejem oraz paroma kroplami aromatu waniliowego.
Do osobnej miski przesiewany mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz szczyptą soli.
Składniki mokre oraz suche łączymy razem za pomocą łyżki drewnianej.
Na samym końcu mieszamy ze startą cukinią i jabłkami oraz z posiekaną czekoladę, orzechami włoskimi, śliwkami suszonymi.
Pieczenie ciasta:
Gotowe ciasto przekładamy do dwóch małych prostokątnych jednorazowych foremek z papieru.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.