Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najsmaczniejsze ciasto z cukinii które do tej pory przygotowałam. Ciasto jest tanie mega szybkie i banalnie łatwe. Polecam zwłaszcza teraz gdy sezon na cukinię w pełni.

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą

Składniki:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą

Przygotowanie cukinii i jabłek:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą
Obraną cukinię i obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki

Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również ścieramy na grubych oczkach tarki.

Przygotowanie bakalii:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą
Czekoladę białą, orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki

Czekoladę białą, orzechy włoskie, śliwki suszone siekamy na drobne kawałki.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą
W misce roztrzepujemy jajka z cukrami i olejem

W misce za pomocą trzepaczki rozbijamy jajka z cukrami , olejem oraz paroma kroplami aromatu waniliowego.

Do osobnej miski przesiewany mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz szczyptą soli.

Składniki mokre oraz suche łączymy razem za pomocą łyżki drewnianej.

Na samym końcu mieszamy ze startą cukinią i jabłkami oraz z posiekaną czekoladę, orzechami włoskimi, śliwkami suszonymi.

Pieczenie ciasta:

Ciasto z cukinii z orzechami i białą czekoladą
Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Gotowe ciasto przekładamy do dwóch małych prostokątnych jednorazowych foremek z papieru.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.