kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, domowy sernik. Sernik jest bardzo szybki w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki. Polecam.

Domowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy sernik

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 op cukru waniliowego
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 op budyniu waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • tortownica o średnicy 22 cm
  • masło do tortownicy
  • mąka do tortownicy

Sposób przygotowania:

Domowy sernik
Do miski przekładamy ser twarogowy i wsypujemy cukier i cukier waniliowy.

Następnie dodajemy wybite jajka oraz dodajemy przesianą mąkę i proszek budyniowy. Mieszamy do połączenia się składników.

Blaszkę smarujemy masłem i wsypujemy mąką oraz rozgrzewamy piekarnik.

Do blaszki przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut pod przykryciem.

Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Domowy sernik
Do twarogu w misce posypujemy oba cukry.
Domowy sernik
Do twarogu i cukru dodajemy wybite ze skorupek jajka.
Domowy sernik
Wsypujemy budyń i przesianą mąkę, mieszamy.
Domowy sernik
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.