Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1352]

Ciasto z cukrową posypką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto.

Ciasto z cukrową posypką

Składniki:

Ciasto z cukrową posypką

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • Dodatkowo:
  • około 6 łyżek dowolnej cukrowej posypki

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukrową posypką

Wykonanie ciasta:

Ciasto z cukrową posypką
Z podanych składników wykonujemy kolorowe ciasto.

Jajka wbijamy do miski miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wlewamy olej i mleko i ponownie miksujemy kilka minut. Na koniec do tych zmiksowanych wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec do ciasta wsypujemy 4 łyżki posypki i dokładnie mieszamy już łyżką.

Do pieczenia:

Ciasto z cukrową posypką
Ciasto przekłądamy do tortownicy wyłożonej papierem.

Tak wykonane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, następnie wierzch posypujemy pozostałą posypką cukrową

Pieczenie:

Ciasto z cukrową posypką
Nastepnie ciasto pieczemy, upieczone studzimy.

Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez tak około 25 minut. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

Podanie:

Ciasto z cukrową posypką
Ciasto kroimy na osiem porcji i podajemy. Smacznego.

Ostudzone ciasto kroimy w trójkąty i podajemy. A ja smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemność 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, bo potem w cieście brzydko wygląda.
Ciasto można pokroić na około 8 porcji.