Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1037]

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą znaleźć się jajka. Można je m.in. ukryć w pieczeni z mięsa mielonego.

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

Składniki:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

 

  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy dijon
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

ETAP 1:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem
Mięso mielone łączymy z musztardą, jajkiem, sosem sojowym i przyprawami

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Czosnek i cebulę smażymy na oleju.

4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obłupiamy ze skorupek.

Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.

ETAP 2:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek

Do mięsa dodajemy także podsmażoną cebulę i czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.

ETAP 3:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem
Masę mięsną przekładamy do foremki. Układamy jajka.

1/2 masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia. Na mięsie układamy ugotowane jajka jak na zdjęciu.

ETAP 4:

Pieczeń wielkanocna z jajkiem
Jajka przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń wstawiamy do piekarnika.

Jajka przykrywamy resztą mięsa. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.