Sposób przygotowania:
Pieczeń wielkanocna z jajkiemETAP 1:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Czosnek i cebulę smażymy na oleju.
4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obłupiamy ze skorupek.
Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.
ETAP 2:
Do mięsa dodajemy także podsmażoną cebulę i czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.
ETAP 3:
1/2 masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia. Na mięsie układamy ugotowane jajka jak na zdjęciu.
ETAP 4:
Jajka przykrywamy resztą mięsa. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.