jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenny 3-BIT

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to szpinakowa wersja popularnego ciasta 3-Bit. Cóż mogę napisać- tylko jedno-smakuje pysznie!!!! Ciasto polecam przygotować na Święta Wielkanocne, ale nie koniecznie. Swoją barwą jak najbardziej nawiązuje do wiosny, która mi zawsze kojarzy się

Wiosenny 3-BIT Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny 3-BIT

CIASTO:

  • 5 jajek
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 gram cukru

MASA

  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Alkohol do smaku (niekoniecznie, ale odrobina nie zaszkodzi:))

DODATKOWO:

  • Herbatniki szkolone ( ok 45 sztuk),
  • Puszka masy krówkowej (kajmak),
  • Czekoladowe jajka do dekoracji –u mnie w kolorowej skorupce

ŚMIETANKA:

  • 0,5 litra śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wiosenny 3-BIT

ETAP 1

Wiosenny 3-BIT
szpinak miksujemy z olejem

CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu.

Tak przygotowany miksujemy z olejem. Im drobniej zmiksujemy, tym otrzymana zielona barwa ciasta będzie ładniejsza.

ETAP 2

Wiosenny 3-BIT
jajka ubijamy z cukrem

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę.

ETAP 3

Wiosenny 3-BIT
wierzch upieczonego ciasta ścinamy

Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy przygotowany szpinak z olejem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Otrzymane szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.

Po upieczeniu wyjmujemy je i studzimy. Z przestudzonego ścinamy delikatnie wierzch. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.

ETAP 4

Wiosenny 3-BIT
masę wykładamy na ciasto

MASA: Z mleka, mąki, budyniu ,cukru i żółtek gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.

Następnie ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.

Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczone szpinakowe ciasto.

ETAP 5

Wiosenny 3-BIT
na masę wykładamy herbatniki i kajmak

Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku.

Kajmak przykrywamy herbatnikami.

ETAP 6

Wiosenny 3-BIT
na śmietankę ścieramy szpinakowe ciasto

ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder.

Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki.

Na jej wierzch ścieramy ścięte wcześniej szpinakowe ciasto.

Gotowe ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.


Tagi:

deser ciasto