Sposób przygotowania:
Wiosenny 3-BITETAP 1
CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu.
Tak przygotowany miksujemy z olejem. Im drobniej zmiksujemy, tym otrzymana zielona barwa ciasta będzie ładniejsza.
ETAP 2
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę.
ETAP 3
Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy przygotowany szpinak z olejem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Otrzymane szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
Po upieczeniu wyjmujemy je i studzimy. Z przestudzonego ścinamy delikatnie wierzch. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.
ETAP 4
MASA: Z mleka, mąki, budyniu ,cukru i żółtek gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Następnie ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.
Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczone szpinakowe ciasto.
ETAP 5
Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku.
Kajmak przykrywamy herbatnikami.
ETAP 6
ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder.
Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki.
Na jej wierzch ścieramy ścięte wcześniej szpinakowe ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
SylaUla