Sposób przygotowania:
Babka z serowo-cytrusowaUbijanie jajek:

Do miski wbijamy jajka i cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż masa będzie puszystą i gęsta.
Przygotowanie ciasta:

Tłuszcz topimy w rondelku i studzimy.
Do ubitych jajek z cukrem ciągle ubijając dodajemy stopniowo stopiony tłuszcz.
Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę przesianą z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy po odrobinie sera mielonego. Na samym końcu wciąż ucierając dodajemy stopniowo sok i skórkę otartą z cytryny i parę kropli aromatu cytrynowego.
Pieczenie babki:
Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy ciasto.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 50-55 min. do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Etap końcowy:
Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy nim ostudzoną babkę i posypujemy cukrową posypką.
SylaUla
Agnieszka Rec