Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Babka z serowo-cytrusowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka ta jest szybka w przygotowaniu. Za sprawą dodatku mielonego sera z wiaderka jest wilgotna a dodatek cytryny sprawia że ma cytrusowy posmak.

Babka z serowo-cytrusowa

Składniki:

Babka z serowo-cytrusowa

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mielonego sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 kisiel cytryny bez cukru
  • sok i otarta skóra z 1 dużej cytryny
  • parę kropli aromatu cytrynowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 op. lukru
  • cukrowa posypka do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka z serowo-cytrusowa

Ubijanie jajek:

Babka z serowo-cytrusowa
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę

Do miski wbijamy jajka i cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż masa będzie puszystą i gęsta.

Przygotowanie ciasta:

Babka z serowo-cytrusowa
Na samym końcu dodajemy do ciasta otartą skórkę z cytryny i sok

Tłuszcz topimy w rondelku i studzimy.
Do ubitych jajek z cukrem ciągle ubijając dodajemy stopniowo stopiony tłuszcz.
Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę przesianą z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy po odrobinie sera mielonego. Na samym końcu wciąż ucierając dodajemy stopniowo sok i skórkę otartą z cytryny i parę kropli aromatu cytrynowego.

Pieczenie babki:

Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy ciasto.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 50-55 min. do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Etap końcowy:

Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy nim ostudzoną babkę i posypujemy cukrową posypką.