2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Murzynek z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne wilgotne ciasto z czarną porzeczką,zachwyca lekkością i szybko się go robi,do niedzielnej kawy w sam raz!

Murzynek z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z czarną porzeczką

 

  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g startej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 25 dag czarnej porzeczki
  • 50 g płatków migdałowych
  • polewa czekoladowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Murzynek z czarną porzeczką
Miękką margarynę ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym dodaję po jednym jajku każde kolejne wbijam dopiero gdy pierwsze dobrze połączy się z masą. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao,dodaję do masy cały czas ucierając.Pod koniec wsypuję startą na tarce czekoladę mieszam i wykładam ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki o wym 12/39 cm. Porzeczki myję osuszam posypuję wierzch ciasta w formie na przemian z płatkami migdałowymi. Piekę w temp 180*c przez 50 minut. Po wystudzeniu dekoruję kleksami polewy czekoladowej.
Murzynek z czarną porzeczką
miękką margarynę ucieramy na puch z cukrami
Murzynek z czarną porzeczką
do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao
Murzynek z czarną porzeczką
na sam koniec dodajemy startą czekoladę na tarce
Murzynek z czarną porzeczką
ciasto wykładamy do formy posypujemy porzeczką i migdałami pieczemy