Sposób przygotowania:
Ciasto z czarnej porzeczki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C , piec 25 min. Wystudzić i przekroić na dwa placki. Dżem przełożyć do garnczka i rozbić specjalną końcówką do siekania lub za pomocą blendera. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody , wystudzić. Żelatynę rozpuścić w jak najmniej ilości wody. Zimną galaretkę wlać do musu porzeczkowego, dodać żelatynę i wszystko wymieszać. Wylać na spód biszkopta i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Warstwa jogurtowa: Zimny jogurt przełożyć do garnczka. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody wystudzić i ubić z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki by stężało. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
edytaha