kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasto z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lato to idealny czas na takie ciasta bo nie dość że smakuje letnimi porzeczkami to jest jeszcze zimne bo należy je trzymać w lodówce.

Ciasto z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czarnej porzeczki

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus porzeczkowy:
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (najlepiej własnej roboty)
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • Warstwa jogurtowa:
  • 1 jogurt naturalny (400 g)
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • Na wierzch:
  • 1 galaretka porzeczkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z czarnej porzeczki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C , piec 25 min. Wystudzić i przekroić na dwa placki. Dżem przełożyć do garnczka i rozbić specjalną końcówką do siekania lub za pomocą blendera. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody , wystudzić. Żelatynę rozpuścić w jak najmniej ilości wody. Zimną galaretkę wlać do musu porzeczkowego, dodać żelatynę i wszystko wymieszać. Wylać na spód biszkopta i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Warstwa jogurtowa: Zimny jogurt przełożyć do garnczka. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody wystudzić i ubić z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki by stężało. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Ciasto z czarnej porzeczki
Etap 1 Dżem z czarnej porzeczki rozdrabniamy w blenderze na mus.
Ciasto z czarnej porzeczki
Etap 2 Do musu dodajemy przestudzoną galaretkę.
Ciasto z czarnej porzeczki
Etap 3 Jogurt naturalny ucieramy z zimną galaretką.
Ciasto z czarnej porzeczki
Etap 4 Wlewamy warstwę jogurtową i wstawiamy ciasto do lodówki.