Sposób przygotowania:
Ciasto z masą serową, owocami i galaretkąPrzygotowanie ciasta:
Masło utrzeć na puch,dodając kolejno cukry,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,zmielony ser,sok i skórkę otartą z cytryny.
Wszystko utrzeć na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem.
Przelać ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 25-35 min.
Po upieczeniu wyjąć z blaszki. Wystudzić.
przygotowanie masy serowej :
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny zalać 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Masło utrzeć na puch,ciągle ucierając dodawać cukry,partiami zmielony twaróg.
Na końcu powoli ucieramy z tężejącą galaretką.
Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
Etap końcowy :
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Morele i brzoskwinie obieramy ze skórki,przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Brzoskwinie kroimy na cienkie plasterki. Borówki przebrać,umyć,osuszyć.
Owoce dekoracyjnie ułożyć na masie serowej. Zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.