Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto z masą serową, owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto zaskakuje smakiem, lekkością masy serowej i świeżością owoców. Wymarzone ciasto na letnie upalne dni.

Ciasto z masą serową, owocami i galaretką

Składniki:

Ciasto z masą serową, owocami i galaretką

na ciasto :

  • 20 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag chudego zmielonego sera
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 18 dag drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

na masę serową :

  • 50 dag mielonego sera białego półtłustego
  • 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny

na wierzch :

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą serową, owocami i galaretką

Przygotowanie ciasta:

Masło utrzeć na puch,dodając kolejno cukry,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,zmielony ser,sok i skórkę otartą z cytryny.

Wszystko utrzeć na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem.

Przelać ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 25-35 min.

Po upieczeniu wyjąć z blaszki. Wystudzić.

przygotowanie masy serowej :

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny zalać 1/2 szkl. gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Masło utrzeć na puch,ciągle ucierając dodawać cukry,partiami zmielony twaróg.

Na końcu powoli ucieramy z tężejącą galaretką.

Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.

Etap końcowy :

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Morele i brzoskwinie obieramy ze skórki,przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

Brzoskwinie kroimy na cienkie plasterki. Borówki przebrać,umyć,osuszyć.

Owoce dekoracyjnie ułożyć na masie serowej. Zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.


Tagi:

ciasto owoce