Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z czekoladą i daktylami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie pozostałych białek po innych wypiekach. Do ciasta można dodać inne bakalie.

Ciasto z czekoladą i daktylami

Składniki:

Ciasto z czekoladą i daktylami

 

  • 1 szkl cukru
  • 6 białek
  • 15-20 dag czekolady gorzkiej
  • 25 dag migdałów
  • 10 dag daktyli
  • andrut

Sposób przygotowania:

Ciasto z czekoladą i daktylami
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i przemielić w maszynce do orzechów. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie do ubitej piany dodać zmielone migdały, czekoladę i pokrojone daktyle. wszystko delikatnie wymieszać. Na dnie keksowej foremki ułożyć wafel, wyłożyć ciasto. Piec w temp 160 stopni około 40 minut.

Tagi:

czekolada